zondag 24 november 2013

Tweede Kamer schrapt kleutertoets uit inspectiekader

De Tweede Kamer oordeelde 5 november jl. dat de Onderwijsinspectie de landelijk genormeerde kleutertoets uit het toezichtkader moet schrappen. De Vereniging van vrijescholen juicht deze ontwikkeling toe en benadrukt dat scholen die geen toets afnemen in de kleuterklas, niet langer een aantekening krijgen van de inspectie. Het accent ligt weer op de brede ontwikkeling van het kind, een belangrijk uitgangspunt in het vrijeschoolonderwijs.
Toelichting Onderwijsinspectie
De Inspectie van het Onderwijs laat op de internationale dag van de rechten van het kind via hun website weten dat scholen de belangrijke taak hebben om de ontwikkeling van alle kleuters goed te volgen. De leerkracht is daarbij verplicht om de brede ontwikkeling van deze jonge kinderen in kaart te brengen door middel van gestructureerde observaties. Scholen mogen toetsen afnemen, maar dat is niet verplicht en zij krijgen niet langer een aantekening van de inspectie wanneer zij dit niet doen. 

De observatie door de leerkracht komt weer centraal te staan, waarbij de inspectie refereert aan de brede ontwikkeling van het kind op zowel cognitief, sociaal, emotioneel als motorisch niveau. De Vereniging herkent in deze uitgangspunten kernwaarden die ook op vrijescholen centraal staan.

Nieuw waarderingskader
Op dit moment werkt de inspectie aan een nieuw waarderingskader. Daarin zal opnieuw het vraagstuk aan de orde komen hoe een school de ontwikkeling van leerlingen volgt en op welke wijze scholen daar gevolg aan geven.

Kleuters leren spelenderwijs
De Vereniging was eerder zeer kritisch over het verplicht afnemen van toetsen onder kleuters. Op vrijescholen leren kleuters spelenderwijs. De ontwikkeling van het kind is de leidraad. Kinderen doorlopen verschillende fases in hun jonge leven. Daar worden het onderwijs en de lesstof op afgestemd, zodat ieder kind zich optimaal kan ontwikkelen.
Er zijn binnen de vrijeschool drie leeftijdsfasen van zeven jaar. In de eerste fase zijn jonge kinderen één met de omgeving. De ervaringen die zij daarbij opdoen komen nog diep binnen. Zij dienen daarin behoed en beschermd te worden. Daarom brengen kleuters op vrijescholen de dag voornamelijk al spelend en daardoor al lerend door.



Bron: http://www.vrijescholen.nl/nieuws/2013/11/21/tweede-kamer-schrapt-kleutertoets-uit-inspectiekader.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten