maandag 11 november 2013

Kinderarts: Eet Sint-Maartensnoep in een keer op

Kinderen die maandagavond een berg snoep ophalen tijdens Sint-Maarten doen er goed aan om alles zo veel mogelijk in een keer weg te snoepen. Dat zegt kindertandarts Gert Stel van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zo'n 'binge-snoeppartij' is volgens hem beter voor de tanden dan het geleidelijk wegwerken van de suikerberg.
Iedere keer als mensen iets eten of drinken, worden bacteriën in de mond gevoed. Die maken zuur aan en dat tast vervolgens het tandglazuur aan. Tanden krijgen niet de kans zich te herstellen als steeds maar wordt gesnoept. "Dan blijven de bacteriën zuur aanmaken en blijven ze je tanden aanvallen", aldus Stel in een verklaring. "En zo krijg je gaatjes. Dus: ja, het is beter om al je snoep in een keer op te eten."
Stel benadrukt dat dat overigens ook geldt voor de mandarijnen en appels die 'die ene verstandige buurvrouw' uitdeelt. "Vroeger zeiden tandartsen: snoep verstandig, eet een appel. Maar inmiddels weten we dat de zuren die in fruit zitten het tandglazuur ook kunnen aantasten."
De tandarts raadt kinderen aan om maximaal vier keer iets te eten of te drinken tussen de maaltijden door en iedere dag twee keer te poetsen. "Zolang de verdediging tegen bacteriën sterk genoeg is om een aanval af te slaan, is er niets aan de hand en kun je gerust lekker snoepen op Sint-Maarten", aldus Stel.

Bron: http://www.nationalezorggids.nl/jeugdzorg/nieuws/18279-kinderarts-eet-sint-maartensnoep-in-een-keer-op.html

1 opmerking:

  1. Maximaal vier keer per iets eten, is niet alleen goed voor de tanden.
    Onlangs verscheen een onderzoek over druk gedrag bij kinderen, waarin werd gesteld dat in Frankrijk minder voor kwam. De hypothese was, dat Franse kinderen nooit tussendoortjes of snoepjes en ook tussendoor nauwelijks iets drinken krijgen, zeker niet wanneer ze er om zeuren (dan doen ze dan ook niet, anders dan hun Nederlandse leeftijdsgenootjes), en dat het schema voor de maaltijden door de ouders behoorlijk strak wordt gehanteerd.
    Dat zorgt ervoor dat de Franse kinderen een strakker ritme voor hun spijsvertering hebben.
    Hoe heette het ook alweer? Reinheid, rust en regelmaat? Niet verkeerd toch?

    BeantwoordenVerwijderen