zaterdag 12 oktober 2013

Onderwijsbudget in de plus na begrotingsakkoord met D66, CU en SGP


Een eerste lezing van het begrotingsakkoord dat regeringspartijen VVD en PvdA vanavond sloten met D66, ChristenUnie en SGP leert dat de terugkeer van de gratis schoolboeken niet ten koste gaat van de afgesproken investering van 650 miljoen euro in onderwijs.  Voor komend jaar wordt dat budget toegevoegd aan de lumpsum die beschikbaar is voor alle onderwijssectoren, daarna wordt het budget voor een groot deel gekoppeld aan concrete doelen.

Zo wordt vanaf 2015 80 miljoen euro gereserveerd voor 'betere leraren en schoolleiders', dat bedrag loopt vanaf 2017 op naar 100 miljoen en geldt vooralsnog als structurele post.  Voor conciërges en klassenassistenten wordt vanaf 2015 structureel 50 miljoen euro extra gereserveerd. De bezuinigingen op leerwegondersteunend en praktijkonderwijs  worden geschrapt.
Voor zomerprogramma's in het onderwijs en schakelklassen is vanaf 2015 structureel 25 miljoen euro beschikbaar, voor praktijk- en techniekonderwijs komt er vanaf dat moment jaarlijks 100 miljoen euro bij. Voor onderzoek en innovatie wordt eveneens structureel 100 miljoen geïnvesteerd.
De kleine scholen is in 2015 en 2016 twintig miljoen euro beschikbaar voor kwaliteitsverbetering. Dat lijkt een gebaar richting ChristenUnie en SGP. Als al deze posten zijn ingevuld, blijft er structureel 175 miljoen euro extra beschikbaar voor de lumpsum.
Nog een opvallend detail: er komt volgens het document meer druk op deelnemers in het mbo en studenten in het hbo en wo om haast te maken met afstuderen.  Volgend jaar moet worden uitgewerkt hoe dat precies moet gaan gebeuren.
Tegenover deze extra's staan ook inhoudingen. Zo is de inflatiecorrectie terug als bezuinigingspost. Het is op dit moment niet duidelijk of daarmee ook de ruim 200 miljoen euro die vorige maand op het laatste moment aan het onderwijsakkoord werd toegevoegd nu weer wordt ingehouden, en hoe deze bovengenoemde investeringen zich verhouden tot eerdere bezuinigingen.
Daarnaast komen ook afspraken die zijn gemaakt in het sociaal akkoord op losse schroeven te staan. Ook hebben de partijen met elkaar afgesproken dat 'vervroegde uittreding niet past in een 'steeds ouder en steeds vitaler oud wordende samenleving'.

De Algemene Onderwijsbond beraadt zich maandag over de gevolgen van het totaalpakket en zal daarna inhoudelijk reageren.

Bron: http://www.aob.nl/default.aspx?id=12&article=49970

Geen opmerkingen:

Een reactie posten