16-09-2013 Uit een onderzoek van Centron (Centrum voor Online Onderzoek) blijkt dat ruim driekwart van alle ouders met een kind op de basisschool meer waarde hecht aan de mening van andere ouders, dan aan de resultaten van de Cito-score.
Eerder liet de Vereniging van vrijescholen weten dat de publicatie van Cito-scores een eenzijdig beeld oproept van de kwaliteit van scholen.
De onderzoeksresultaten van Centron bevestigen de opvatting van de Vereniging dat ouders een bredere afweging maken bij hun keuze voor de juiste school. Zo kijken ouders onder meer naar veiligheid van de route naar school, de lesmethodiek en de denominatie.
De onderzoeksresultaten van Centron bevestigen de opvatting van de Vereniging dat ouders een bredere afweging maken bij hun keuze voor de juiste school. Zo kijken ouders onder meer naar veiligheid van de route naar school, de lesmethodiek en de denominatie.
PERSBERICHT Amsterdam, 15 september 2013
Ruim drie kwart van alle ouders met een kind op de basisschool vindt de mening van andere ouders belangrijker dan de Cito-score, zo blijkt uit onderzoek van scholenkeuze.nl.
Sinds gisteren zijn de Cito-gemiddeldes van alle basisscholen in Nederland openbaar. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs verstrekte de gegevens aan RTL Nieuws. Direct na de openbaarmaking startte scholenkeuze.nl een onderzoek naar het belang hiervan voor ouders. Hieruit blijkt maar liefst 78% van de meer dan duizend ondervraagde ouders veel meer waarde hechten aan de mening van andere ouders dan aan de Cito-resultaten van een school.
Uit het onderzoek blijkt ook dat ouders de manier waarop wordt lesgegeven, de veiligheid van de route naar school en de religieuze achtergrond van de school allemaal belangrijker vinden dan de Cito-resultaten.
‘Ouders hebben recht op alle mogelijke beschikbare informatie en daarom is het goed dat de Cito-gemiddeldes van basisscholen openbaar zijn’, zegt Jeroen Schutz, initiatiefnemer van scholenkeuze.nl. ‘Wij zien echter dat het merendeel van de ouders zich niet door deze scores laat leiden.’
Schutz doet namens Centrum voor Online Onderzoek al sinds 2007 onderzoek naar onderwijs en ontdekte zo dat ouders veel vragen hadden over de schoolkeuze voor hun kind. Daarom ontwikkelde hij de portal scholenkeuze.nl. Op de website zijn naast algemene informatie en Cito-scores ook tevredenheidsscores te zien. Bovendien zijn er recensies over scholen te lezen van andere ouders. Zo krijgen ouders een compleet beeld, waarop ze hun keuze voor een school kunnen bepalen.
06-09-2013 Staatssecretaris van Onderwijs, Sander Dekker, mag de eindtoetsgegevens van scholen openbaar maken. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag 4 september bepaald in een kort geding dat was aangespannen door meer dan honderd schoolbesturen. De Vereniging van vrijescholen (Vereniging) vindt dit een spijtige ontwikkeling.
De Verenging is er voorstander van dat scholen transparant zijn over de kwaliteit van hun onderwijs. Het afzonderlijk publiceren van eindscores wekt echter de indruk dat ouders uitsluitend aan die scores de kwaliteit van een school zouden kunnen afmeten. Publicatie zonder context zet ouders die voor een belangrijke keuze staan eerder op het verkeerde been. Bovendien zijn de huidige ‘ruwe’ gemiddelde eindtoetsgegevens niet vergelijkbaar omdat van school tot school verschilt welke leerlingen de toets maken.
Bijsluiter
Het vrijeschoolonderwijs staat voor een brede ontwikkeling van de leerling. Schoolscores op het gebied van rekenen en taal geven slechts gedeeltelijk zicht op de toegevoegde waarde van het onderwijs. Deze waarschuwing zou de Staatssecretaris ook moeten afgeven, mocht hij alsnog besluiten de eindscores te publiceren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten