vrijdag 29 november 2013

Leerlingaantallen vrijescholen blijven stijgen



Het afgelopen jaar is het aantal vrijeschoolleerlingen in Nederland wederom flink gestegen. Met een toename van meer dan 1000 leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs gaat het gemiddeld om een landelijke stijging van ruim 5%.
Tegen de landelijke trend in stijgt het leerlingenaantal op vrijescholen in het primair onderwijs met 3,1%. Uit voorlopige cijfers die DUO onlangs presenteerde blijkt dat het primair onderwijs landelijk juist te maken heeft met een daling van 24.000 leerlingen, een krimp van 1,5%. Ook vrijescholen in het voortgezet onderwijs maakten het afgelopen jaar gemiddeld een forse groei door van ruim 8%.

Duurzaamheid en groei
Vrijescholen in het primair onderwijs laten daarmee uitstekende groeicijfers zien. Zo steeg het leerlingenaantal van de scholen van Stichting Pallas, 14 vrijescholen voor primair onderwijs in Midden en Zuid Nederland, de afgelopen twee jaar met ruim 6%. Volgens Allert de Geus, bestuurder van de stichting, komt de groei van de scholen niet onverwacht. “De verbeteringsslag die wij de afgelopen jaren maken heeft effect. Onze scholen voldoen aan de actuele kwaliteits- en resultaatseisen van de overheid.”
“Maar duurzaamheid is minsten zo belangrijk als groei. Het gaat ons niet alleen om een mooi cijfer van de inspectie. Meer nog zetten wij sterk in op onze identiteit en visie. We leren kinderen bewust in het leven te staan en daar zelf betekenis en richting aan te geven. Steeds meer ouders beseffen dat de ontwikkeling van hun kinderen kan lijden onder prestatiedwang, te eenzijdige onderwijsvernieuwing en uniformering van het onderwijs. De zekerheid van 'hoge cijfers betekent later een goede baan' is verdwenen.“

Aandacht voor brede ontwikkeling leerling
Ook Artho Jansen, bestuurder van Stichting Vrijescholen Zuidwest Nederland, ziet zijn leerlingaantallen in het voortgezet onderwijs stijgen. Ouders en leerlingen geven volgens hem verschillende redenen voor de groei van de scholen. “Naast belangrijke aspecten als warmte, geborgenheid en veiligheid zijn er juist veel signalen waarbij de eigenheid en de onderwijsfilosofie van vrijescholen een nadrukkelijke rol spelen. Ouders zien vaak de meerwaarde van vrijescholen vanwege de aandacht voor de brede ontwikkeling van de leerling.”

Behoefte aan onderwijsperspectief
Juist de brede ontwikkeling van het kind is volgens Rian van Dam, voorzitter van de Vereniging van vrijescholen, een van de belangrijkste uitgangspunten in het vrijeschoolonderwijs. “Het onderwijs is veel rijker dan de huidige ‘toetscultuur’ in Nederland doet vermoeden. Inzicht in de cognitieve ontwikkeling van een kind is een belangrijk onderdeel van het totaalbeeld. Maar dat moet wel passen binnen een breder kleurenpalet, waarin gelijkwaardige aandacht is voor de sociale, emotionele en motorische talentontwikkeling van het kind.” Van Dam ziet in Nederland steeds vaker signalen voor de behoefte aan een breder onderwijsperspectief. “De afschaffing van de kleutertoets door de Tweede Kamer is daar een goed voorbeeld van. Ook de uitkomsten van het onlangs verschenen rapport van de Onderwijsraad, ‘Een smalle kijk op onderwijskwaliteit’ onderstrepen deze signalen.”

Eindresultaten vrijescholen goed
Vanzelfsprekend zetten vrijescholen in op onderwijskwaliteit die ook spreekt uit de eindresultaten van scholen. En die eindresultaten zijn goed te noemen. In het verleden werd daar weleens aan getwijfeld. Nu steken vrijescholen vaak boven andere scholen uit. Dat blijkt onder meer uit de Dronkers-lijst van Schoolprestaties 2013 voor scholen in het voortgezet onderwijs, die afgelopen zaterdag werd gepubliceerd in de Volkskrant. Vrijescholen presteren gemiddeld goed op deze lijst.


Bron: http://www.vrijescholen.nl/nieuws/2013/11/29/leerlingaantallen-vrijescholen-blijven-stijgen.html

maandag 25 november 2013

Hoe Nederland verslaafd raakte aan toetsen, spreadsheets en harde cijfers.

Toetsengekte, toetsterreur. Veel schooldirecteuren hebben er wel een eigen term voor: de hoeveelheid taal en rekentoetsen die kinderen vanaf hun zesde jaar over zich heen krijgen. Volgend jaar komt er zelfs een verplichte eindtoets op alle basisscholen. En ook in het voortgezet onderwijs komen er nieuwe verplichte testen bij. Steeds is er 1 commercieel bedrijf dat ze mag maken en leveren: Cito BV. Henk van der Aa over de ‘Citoïsering’ van ons onderwijs. Hoe Nederland verslaafd raakte aan toetsen, spreadsheets en harde cijfers.

Klik HIER voor de documentaire van Brandpunt

zondag 24 november 2013

Tweede Kamer schrapt kleutertoets uit inspectiekader

De Tweede Kamer oordeelde 5 november jl. dat de Onderwijsinspectie de landelijk genormeerde kleutertoets uit het toezichtkader moet schrappen. De Vereniging van vrijescholen juicht deze ontwikkeling toe en benadrukt dat scholen die geen toets afnemen in de kleuterklas, niet langer een aantekening krijgen van de inspectie. Het accent ligt weer op de brede ontwikkeling van het kind, een belangrijk uitgangspunt in het vrijeschoolonderwijs.
Toelichting Onderwijsinspectie
De Inspectie van het Onderwijs laat op de internationale dag van de rechten van het kind via hun website weten dat scholen de belangrijke taak hebben om de ontwikkeling van alle kleuters goed te volgen. De leerkracht is daarbij verplicht om de brede ontwikkeling van deze jonge kinderen in kaart te brengen door middel van gestructureerde observaties. Scholen mogen toetsen afnemen, maar dat is niet verplicht en zij krijgen niet langer een aantekening van de inspectie wanneer zij dit niet doen. 

De observatie door de leerkracht komt weer centraal te staan, waarbij de inspectie refereert aan de brede ontwikkeling van het kind op zowel cognitief, sociaal, emotioneel als motorisch niveau. De Vereniging herkent in deze uitgangspunten kernwaarden die ook op vrijescholen centraal staan.

Nieuw waarderingskader
Op dit moment werkt de inspectie aan een nieuw waarderingskader. Daarin zal opnieuw het vraagstuk aan de orde komen hoe een school de ontwikkeling van leerlingen volgt en op welke wijze scholen daar gevolg aan geven.

Kleuters leren spelenderwijs
De Vereniging was eerder zeer kritisch over het verplicht afnemen van toetsen onder kleuters. Op vrijescholen leren kleuters spelenderwijs. De ontwikkeling van het kind is de leidraad. Kinderen doorlopen verschillende fases in hun jonge leven. Daar worden het onderwijs en de lesstof op afgestemd, zodat ieder kind zich optimaal kan ontwikkelen.
Er zijn binnen de vrijeschool drie leeftijdsfasen van zeven jaar. In de eerste fase zijn jonge kinderen één met de omgeving. De ervaringen die zij daarbij opdoen komen nog diep binnen. Zij dienen daarin behoed en beschermd te worden. Daarom brengen kleuters op vrijescholen de dag voornamelijk al spelend en daardoor al lerend door.



Bron: http://www.vrijescholen.nl/nieuws/2013/11/21/tweede-kamer-schrapt-kleutertoets-uit-inspectiekader.html

donderdag 14 november 2013

Steeds meer steun voor visie vrijeschoolonderwijs

14-11-2013 De onderwijskwaliteit in Nederland wordt te eenzijdig afgemeten aan de prestaties bij taal en rekenen, zo stelt de Onderwijsraad in het recent verschenen rapport ‘Een smalle kijk op onderwijskwaliteit’. De overheid bemoeit zich teveel met de onderwijsinhoud en te weinig met belangrijke thema’s als krimp en passend onderwijs.
In lijn met de kernwaarden van het vrijeschoolonderwijs, wordt in het rapport het belang van een breder onderwijsperspectief onderstreept, dat verder reikt dan uitsluitend cognitieve aspecten.

‘Verschraling onderwijs’
Geert ten Dam, voorzitter van de Onderwijsraad, spreekt in NRC Handelsblad over de “verschraling van het onderwijs”, waarbij meetbare doelen de maatstaf zijn geworden voor onderwijskwaliteit. En dat terwijl een nieuwe generatie leerlingen over een grotere bagage moet beschikken om hun weg te kunnen vinden in de samenleving. Volgens Ten Dam is er dan juist behoefte aan creativiteit, probleemoplossend vermogen, samenwerking, culturele en morele sensitiviteit, zorgzaamheid en vakmanschap.” Daarmee raakt zij direct een aantal aspecten van onderwijs die op vrijescholen gelden als kernwaarden, waarin de persoonlijkheidsontwikkeling een stevige plaats heeft. Zowel in het primair als het voortgezet vrijeschoolonderwijs.

Tweede Kamer zet een streep door de kleutertoets
Het huidige toezicht op de kwaliteit van het onderwijs is sterk eenzijdig cognitief ingericht, waarmee een groot accent ligt op de toetsing. Zo is de facto door de inspectie een kleutertoets voorgeschreven. Inmiddels heeft de Tweede Kamer deze ‘kleutertoets’ weggestemd.

Onderwijzen is ook opvoeden
De vrijeschool heeft als uitgangspunt: onderwijzen is ook opvoeden. Onderwijs gaat verder dan alleen goed leren lezen of rekenen. Onderwijs staat ook in dienst van de persoonlijkheidsvorming, zowel individueel als in relatie tot de sociale gemeenschap. De vrijeschool wil in het leven van een kind van betekenis zijn. Ieder kind heeft van zichzelf bepaalde talenten. De vrijeschool wil dat het kind deze kan ontdekken en ontwikkelen. Dat vraagt om onderwijs dat verbreedt en de ontwikkeling van een vrije persoonlijkheid aanmoedigt in cognitiviteit, inventiviteit, originaliteit en creativiteit.

Debat over de toekomst van het onderwijs
Eens in de vier jaar maakt de Onderwijsraad de balans op van de ontwikkelingen in het onderwijs in het rapport ‘De stand van educatief Nederland’. De Onderwijsraad vraagt daarin om een maatschappelijke visie op wat het onderwijs kinderen moet bijbrengen. Twee onderwijsbestuurders uit het vrijeschoolonderwijs hebben, op uitnodiging van de SLO (Stichting Leerplanontwikkeling Nederland), aan het debat over de toekomst van het Nederlandse basisonderwijs deelgenomen. Daarbij is de nadruk gelegd op het belang van de brede persoonlijkheidsontwikkeling. De Vereniging zal zich ook de komende periode in dit maatschappelijk debat laten horen.

Bron: http://www.vrijescholen.nl/nieuws/2013/11/14/steeds-meer-steun-voor-visie-vrijeschoolonderwijs.html

Music lessons in early childhood may improve brain's performance

Music lessons in early childhood lead to changes in the brain that could improve its performance far into adulthood, researchers say.
Brain scans of young adults revealed that those who had formal musical training before the age of seven had thicker brain regions that deal with hearing and self-awareness.
The findings highlight how brain development can be influenced by the age that children start to learn a musical instrument, and how those changes can persist into later life.
"Early musical training does more good for kids than just making it easier for them to enjoy music. It changes the brain and these brain changes could lead to cognitive advances as well," said Yunxin Wang of Beijing Normal University.
"Our results suggest it might be better to start musical training before age seven, which is consistent with what most piano teachers recommend," she added.
Wang devised the study to investigate whether musical training early on in life had any lasting effect on the structure of the brain. She hoped the results might help parents decide when was best for their children to learn an instrument.
The brain's cortex plays a leading role in scores of crucial abilities, from thought and language to memory and attention. The region matures rapidly in the early years of life, and its development could be affected more if a person started musical training before it fully matured.
Wang studied 48 Han Chinese aged between 19 and 21 who had received formal music training for at least a year sometime between the ages of three and 15. Each had a magnetic resonance scan to measure the thickness of the cortex and the volume of grey matter in their brains.
After taking gender and the number of years spent having music lessons into account, Wang found that musical training that started before the age of seven appeared to thicken areas of the brain involved in language skills and executive function, which is a person's ability to plan and carry out tasks. She presented the results at the Society for Neuroscience annual meeting in San Diego.
"We're not sure why these changes arise, but a reasonable explanation is that early starters might rely more on auditory clues during learning music, since it might be more difficult for younger children to read music," Wang said.
The findings build on earlier work that suggests musical training before the age of seven can have a significant impact on the brain's development. Earlier this year, researchers at Concordia University in Montreal showed that people who took music lessons before seven years old had stronger connections between motor regions of the brain, which are involved in making movements, and the sensory areas.
Wang hopes to look at whether the age people start musical training has any meaningful impact on their cognitive skills as an adult, and on the rate at which their brain function declines with age. "As we know the brain is the executive organ of our mind, these changes might possibly reduce the ageing of the auditory system," she said.


Bron: http://www.theguardian.com/science/2013/nov/12/music-lessons-early-childhood-brain-performance

woensdag 13 november 2013

Psychiater geeft toe dat ADHD een verzonnen 'ziekte' is


Als jij, of iemand die je kent, een kind heeft dat gediagnosticeerd is met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), is de kans groot dat het eigenlijk prima gaat met het kind. Dat is wat de “bedenker” van ADHD, Leon Eisenberg, vermoedelijk zou zeggen als hij nog in leven was. Op zijn sterfbed, gaf deze psychiater en autisme pionier toe dat ADHD in feite een “fictieve ziekte” is, wat betekent dat miljoenen jonge kinderen op dit moment onnodig zware, geestverruimende medicijnen voorgeschreven krijgen, die voorbode zijn van een leven vol medicijnverslaving en mislukking.

 Zoals uitgelegd door Bradlee Dean, gastheer van de Amerikaans radioshow The Sons of Liberty, die ook schrijft voor The D.C. Clothesline, was ADHD slechts een theorie die ontwikkeld werd door Eisenberg. Er werd nooit bewezen dat het een verifieerbare ziekte is, hoewel Eisenberg en vele anderen flink geprofiteerd hebben van de wijdverspreide diagnose. De moderne psychiatrie blijft er ook van profiteren, en helpt om de schatkist van de farmaceutische industrie te vullen, door kinderen vroeg verslaafd te maken aan gevaarlijke psyche-stimulerende medicijnen zoals Ritalin (methylfenidaat) en Adderall (amfetamine, dextroamphetamine gemengde zouten).

Aanmoediging tot medicijnverslaving
“ADHD is bedrog, met de intentie kinderen aan te moedigen tot een leven van medicijnverslaving en dit te rechtvaardigen,” zei Dr Edward C. Hamlyn, één van de oprichters van The Royal College of General Practitioners in 1998 over de verzonnen conditie. Aansluitend aan deze gedachte, zeggen psychiaters Peter Breggin en Sami Timimi, die beiden tegen pathologisering van de symptomen van ADHD zijn, dat ADHD meer een sociale constructie is dan een objectieve “stoornis”.

Psychiatrie gaat over het genereren van extreme winst voor grote farmaceuten
Het oorspronkelijke doel voor pathologisering van ADHD symptomen, was natuurlijk om meer winst voor de farmaceutische industrie te genereren. Volgens de groep Citizens Commission on Human Rights International (CCHRI), die opkomt voor het publieke belang, nemen ongeveer 20 miljoen Amerikaanse kinderen momenteel gevaarlijke, dure, psychiatrische medicijnen voor bedachte gedragsmatige aandoeningen zoals ADHD. En bij nog eens ca. één miljoen kinderen is schaamteloos toegegeven dat er een verkeerde diagnose gesteld is met verzonnen gedragscondities, waarvoor psychiatrische medicatie wordt voorgeschreven.

Omzetgroei door bedenken van nieuwe ‘ziektes
“Vergeet niet dat er maar twee manieren zijn waarop farmaceutische bedrijven geld kunnen verdienen: nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen, en nieuwe ziekten bedenken die al uitgevonden medicijnen kunnen behandelen,” schrijft Dr Jay Parkinson, MD, MPH, over de creëer-nep-ziekte industrie. “In de afgelopen tien jaar, hebben grote farmaceuten maar liefst 10 nieuwe medicijnen per jaar gemaakt,” voegt hij eraan toe, en merkt op dat veel van de mensen die verteld is dat ze last hebben van ADHD eigenlijk last hebben van “het gevolg van slecht ontwerp”, doelend op het conventionele sociale en educatieve systeem dat unieke individualiteit niet kan en wil herkennen.

Jacob Barnett
Dit is zeker het geval voor Jacob Barnett, een 14-jarige autistisch genie wiens moeder werd verteld dat haar zoon waarschijnlijk nooit zou lezen of schrijven. Vandaag de dag is Jacob al bezig met zijn Master’s Degree in de kwantumfysica, terwijl de meeste van zijn leeftijdsgenoten nog steeds op de middelbare school zitten. Hij is momenteel ook bezig met het ontwikkelen van zijn eigen originele theorie in astrofysica, blijkt uit recente rapporten.

“De psychiatrische en farmaceutische industrie besteedt per jaar miljarden dollars om het publiek, wetgevers en de pers te overtuigen dat psychiatrische aandoeningen zoals bipolaire stoornis, depressie, Attention Deficit Disorder (ADD / ADHD), Post Traumatische Stress Stoornis, enz. medische aandoeningen zijn en op één lijn liggen met verifieerbare medische aandoeningen zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten”, legt CCHRI uit. “Maar anders dan echte medische aandoening, zijn er geen wetenschappelijke tests om het medische bestaan van een psychiatrische stoornis te controleren.”

Bron: aHealthylife.nl  (Vertaling – Romy Quint)

maandag 11 november 2013

Kinderarts: Eet Sint-Maartensnoep in een keer op

Kinderen die maandagavond een berg snoep ophalen tijdens Sint-Maarten doen er goed aan om alles zo veel mogelijk in een keer weg te snoepen. Dat zegt kindertandarts Gert Stel van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zo'n 'binge-snoeppartij' is volgens hem beter voor de tanden dan het geleidelijk wegwerken van de suikerberg.
Iedere keer als mensen iets eten of drinken, worden bacteriën in de mond gevoed. Die maken zuur aan en dat tast vervolgens het tandglazuur aan. Tanden krijgen niet de kans zich te herstellen als steeds maar wordt gesnoept. "Dan blijven de bacteriën zuur aanmaken en blijven ze je tanden aanvallen", aldus Stel in een verklaring. "En zo krijg je gaatjes. Dus: ja, het is beter om al je snoep in een keer op te eten."
Stel benadrukt dat dat overigens ook geldt voor de mandarijnen en appels die 'die ene verstandige buurvrouw' uitdeelt. "Vroeger zeiden tandartsen: snoep verstandig, eet een appel. Maar inmiddels weten we dat de zuren die in fruit zitten het tandglazuur ook kunnen aantasten."
De tandarts raadt kinderen aan om maximaal vier keer iets te eten of te drinken tussen de maaltijden door en iedere dag twee keer te poetsen. "Zolang de verdediging tegen bacteriën sterk genoeg is om een aanval af te slaan, is er niets aan de hand en kun je gerust lekker snoepen op Sint-Maarten", aldus Stel.

Bron: http://www.nationalezorggids.nl/jeugdzorg/nieuws/18279-kinderarts-eet-sint-maartensnoep-in-een-keer-op.html

vrijdag 8 november 2013

Writing Cursive Letters Requires Coordinated Movement

Writing cursive letters requires coordinated movement, control, and attentional resources, according to a recent study. The findings, published in the journal Human Movement Science, revealed that cursive writing movements, compared to print, are more demanding and require greater attention.
A great deal of stability and coordination is required to produce written letters. In addition, one’s ability to do so correctly and efficiently determines the associated attentional cost. In this study, researchers examined the relationship between attentional cost and stability to produce a coordinated pattern such as handwriting.
Researchers observed participants’ ability to produce simple graphic shapes (circles, a line, or an ellipse). In both writing and drawing, motor skills are needed to manipulate the pen or pencil. Additionally, drawing shapes is considered one of the first steps toward writing letters because lines and basic geometric shapes are used to write letters.
A small group of participants performed the graphic tasks on a digitalized tablet using an electronic pen. Participants were instructed to reproduce the displayed shape while synchronizing the pen’s tip with the blink of a red vertical line. This visual metronome was used for pacing purposes during the graphic tasks.
Researchers found that whatever shape participants were drawing (circle, a line, or an ellipse), the act of moving the pen in an appropriate fashion was determined by the stability of the produced coordination pattern. If stability decreased, attentional requirements increased. However, if stability of the pen increased, less attention was needed when manipulating the pen, because participants had better coordinated movements.
These findings suggest that whether writing in print or cursive, both forms of writing require the stability of our limbs, our hands, and our muscles. If there is a lack of coordinated movement then the attentional cost rises; therefore, our brain must use more resources to produce the intended shapes and patterns when writing.
Proficiency in handwriting is essential for academic success because it requires children to multitask. If children have to exert most of their energy and attentional resources to the act of writing, especially cursive letters, this makes it very difficult (if not impossible) to focus on spelling and sentence formation.

Bron: http://neuronetlearning.com/blog/writing-cursive-letters-requires-coordinated-movement/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=writing-cursive-letters-requires-coordinated-movement

woensdag 6 november 2013

Children who paint more likely to grow up into entrepreneurs


Children who paint or play music are more likely to turn into successful business people with their own inventions when they grow up, according to new research

A study of graduates found those who went on to own patents or companies received up to eight times more exposure to the arts when they were at school than the general public. 
The findings, published in the journal Economic Development Quarterly, means any budding Picasso or Beethoven may in fact be destined to become the next Bill Gates.
   
Scientists said those pricey piano lessons or random toy parts littering the floor may one day lead to the next big breakthrough. They analysed students majoring in science, technology, engineering or mathematics (STEM) at their Michigan State University between 1990 and 1995.
   Dr Rex LaMore said the most interesting result was the importance of sustained participation in art and music when it came to coming up with their own ideas. He said: "If you started as a young child and continued in your adult years, you are more likely to be an inventor as measured by the number of patents generated, businesses formed or articles published. And that was something we were surprised to discover.”

The study found 93 percent of the STEM graduates reported musical training at some point in their lives, as compared to just 34 percent of average adults. They also reported higher than average involvement in the visual arts, acting, dance and creative writing.
   In addition, those who had been exposed to metal work and electronics during childhood were 42 percent more likely to own a patent, while those involved in architecture were 87.5 percent more likely to form a company. Children with a photography background were 30 percent more likely to have a patent. The researchers say such activity fosters 'out of the box' thinking. In fact, the group reported using artistic skills such as analogies, playing, intuition and imagination to solve complex problems.

Dr Eileen Roraback, of the university's Centre for Integrative Studies in the Arts and Humanities, said: "The skills you learn from taking things apart and putting them back together translate into how you look at a product and how it can be improved. 

"There is also creative writing. In our study a biologist working in the cancer field, who created a business, said her writing skills helped her to write business plans and win competitions.”

The researchers claimed their results could be crucial to rebuilding the US economy. Dr LaMore added: "Inventors are more likely to create high growth, high paying jobs in our state, and that is the kind of target we think we should be looking for. So we better think about how we support artistic capacity, as well as science and math activity, so we have these outcomes."


Bron: http://www.telegraph.co.uk/education/educationnews/10401603/Children-who-paint-more-likely-to-grow-up-into-entrepreneurs.html?fb

Alcohol in pubertijd beschadigt hersenen permanent


Het gebruik van alcohol in de puberteit leidt tot blijvende schade aan de hersenen. Met name het ruimtelijk geheugen blijkt verstoord te raken door blootstelling aan alcohol. Dat is aangetoond in een onderzoek met proefdieren, zo meldt Artsennet.
Promovendus en neurobioloog Jelte Wouda onderzocht het effect van alcohol op ratten. Hij liet jongere ratten alcohol drinken en bestudeerde vervolgens hun gedrag op volwassen leeftijd. De volwassen ratten dronken meer alcohol dan de ratten in een controlegroep, die geen alcohol kregen op jonge leeftijd. Bovendien bleek dat hun ruimtelijk geheugen sterk achterbleef bij dat van de controledieren.
Opmerkelijk is dat de veranderingen niet optraden bij dieren die na de pubertijd werden blootgesteld aan alcohol. De pubertijd blijkt een unieke ontwikkelingsfase waarin alcohol specifieke schade kan toebrengen.
Jelte Wouda promoveert op 7 november 2013 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Bron: http://www.nationalezorggids.nl/jeugdzorg/nieuws/18229-alcohol-in-puberteit-beschadigt-hersenen-permanent.html

dinsdag 5 november 2013

Kamer stemt kleutertoets en citodoelstelling weg

De Tweede Kamer is tegen een kleutertoets en ook de doelstelling voor basisscholen om hogere citoscores te realiseren krijgt geen steun van het parlement. Dat bleek vandaag tijdens stemmingen in de Tweede Kamer.

De kleutertoets is een instrument om de leerontwikkeling van kinderen op jonge leeftijd te testen. Staatssecretaris Sander Dekker is voorstander van de toets. Eerder probeerde hij de zorgen in de Kamer weg te nemen door te zeggen: 'Het enige waar naar gekeken wordt is of kinderen kleuren en woordjes herkennen en of ze de basis van het tellen hebben opgenomen.'

De sussende woorden mochten niet baten. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde vandaag tegen de kleutertoets. De Kamer wil dat er meer ruimte is voor de persoonlijke inschatting van de kleutermeester of -juf.

Ook de ambitie van het kabinet om de citoscores van basisscholen binnen twee jaar omhoog te krijgen, stuitte op verzet in de Tweede Kamer. Een meerderheid stemde vandaag voor het schrappen van de doelstelling. 'De Cito-toets is een goed instrument om de voortgang van kinderen te meten, maar is niet bedoeld om de kwaliteit van scholen te meten', zei mede-indiener van de motie Jesse Klaver (GroenLinks).

Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/3539417/2013/11/05/Kamer-stemt-kleutertoets-en-citodoelstelling-weg.dhtml

maandag 4 november 2013

15 procent van kinderen met lege maag naar school


15 procent van de leerlingen op de basisschool ontbijt niet of niet altijd. Dat concludeert de organisatie van het Nationaal Schoolontbijt uit een enquête onder ruim 3000 kinderen, meldt NOS.
Twee jaar geleden waren er nog iets meer kinderen die met een lege maag naar school gingen. Maandag begint het Nationaal Schoolontbijt, een jaarlijks evenement dat een week duurt. Tijdens die week krijgen bijna een half miljoen leerlingen op 2000 scholen een ontbijt aangeboden.

Op die manier wil de organisatie het belang van ontbijt benadrukken als een van de belangrijkste maaltijden van de dag. De belangrijkste reden voor het overslaan van het ontbijt is steeds vaker tijdgebrek.

Het Nationaal Schoolontbijt ligt dit jaar onder vuur. Volgens consumentenorganisatie Foodwatch is het aangeboden ontbijt te zoet, te zout en te vet. 'Kinderen krijgen ongezonde producten zoals volle margarine, hagelslag, zoute smeerkaas en sinaasappelsap uit pak voorgeschoteld', liet een woordvoerster van Foodwatch weten. 'Als het doel echt is om te benadrukken hoe belangrijk een gezond ontbijt is, waarom worden er dan geen groente en fruit aangeboden?'
Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5288/Onderwijs/article/detail/3538574/2013/11/04/15-procent-van-kinderen-met-lege-maag-naar-school.dhtml

zaterdag 2 november 2013

Onderwijsraad: verschraling door te zwaar accent op taal en rekenen


De Onderwijsraad hekelt de toegenomen “eenzijdige aandacht” voor taal- en rekenprestaties in het onderwijs. Dit schrijft de voorzitter van de Onderwijsraad, Geert ten Dam, vandaag in NRC Handelsblad. Ze spreekt van een “verschraling van het onderwijs”.
Ook signaleert Ten Dam dat de overheid zich te veel met de inhoud van het onderwijs en de leerprestaties bemoeit. Dit staat in het advies Een smalle kijk op onderwijskwaliteit. De stand van educatief Nederland 2013, dat maandag verschijnt.
“Meetbare doelen zijn de maatstaf geworden voor onderwijskwaliteit. Zeker, de prestaties in de vakken Nederlands en rekenen/wiskunde moesten omhoog. Maar de nieuwe generatie moet over meer bagage beschikken. Om je weg in de samenleving te vinden, zijn vakken als geschiedenis, economie, filosofie, cultuureducatie onontbeerlijk”, aldus Ten Dam. “De samenleving heeft ook behoefte aan creativiteit, probleemoplossend vermogen, samenwerking, culturele en morele sensitiviteit, zorgzaamheid en vakmanschap.”
Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/11/02/onderwijsraad-verschraling-door-te-zwaar-accent-op-taal-en-rekenen/

vrijdag 1 november 2013

Cultivating Imagination


Einstein once said, "Imagination is more important than knowledge."1 His message is even more profound if you read the rest of the passage, "For knowledge is limited, whereas imagination embraces the entire world . . . "2These words are even truer today than when he first said them in 1929. It wasn't so long ago that many people said, "Knowledge is power." But in this age of Big Data, that is no longer true. What we do with that knowledge is more important. Our new mantra should be, "Imagination is power."

Practice and Wailing

Imagination is play for the brain. It is a form of artistry and a state of putting pieces together in new and unique ways. I liken it to jazz, an improvisational ability where musical masters are able to intuit the next note, the next phrase. But you can only improvise after you've mastered the instrument. As the great jazz saxophone player Charlie Parker describes it, "You've got to learn your instrument. Then, you practice, practice, practice. And when you finally get up there on the bandstand, forget all that and just wail."
Let's unpack this jazz lesson. In order to put things together in new ways, we've got to be acquainted with them. This requires that we gain an intimacy or experience with concepts before they can be synthesized in our subconscious to imagine something new. To enable this, we need to play with concepts at every step of learning. This allows us to understand what we know, and strengthens our ability to imagine something new down the road. Not having some degree of comfort with concepts puts students at a disadvantage for using their imagination. This is why we cannot solely teach to tests. Tests kill imagination.

An Imagination Boost

As Einstein said, "Imagination is everything. It is the preview of life's coming attractions." All ideas have two births -- the one in our minds followed by the one from our hands. We must help children learn how to create ideas and exercise their imagination. It is important to carve out time for free play, because free play teaches the importance of imagination and helps build social and emotional development. The data says that it's good to let kids be, well,kids.
And science, technology, engineering and math (STEM) offers a way teach this. What we may have forgotten is that STEM is based on imagination. Just take a look at how your day starts. Without STEM, there'd be no cell phones, microwave ovens, Internet, GPS, cars and refrigerators -- and these are just the things you see before lunchtime. These ideas started in someone's mind, and with the right resources and skills, they were able to manifest them. Let's give our children the palette to create, too. Stoking the fire of imagination will make our children the pilots of the future and not just the passengers.

How a Toy Killed Imagination

Some would say that play changed radically in the late 1950s. Enter Mattel's "Thunder Burp" Machine Gun.3 The most significant thing about this toy is that children's play shifted from the activity of play to being focused on the toy itself. No longer were children swashbuckling pirates using tree branches as swords. Kids stopped making toys, stopped improvising, stopped creating, and played in specific ways using cues from the toys themselves. The Thunder Burp was a blow to imagination.
So what do we do? Well, I'm not saying to take toys away from kids. That's probably a form of child abuse somewhere. But I am saying that it would be nice every now and then to promote free play. Buy a toy without an end goal, like a set of building blocks, and make something that isn't one of the examples pictured on the storage box. Reenact scenarios with kids using symbolic props (like a hair brush for a microphone), and teach children how to make their own props. Allow kids to make fortresses from couch pillows and to toboggan down the stairs in a sleeping bag (my personal favorite). Play. It builds their imagination. Building with blocks now prepares children to build better ideas in the future.

Notes

1Viereck, G.S. "What Life Means to Einstein: An Interview," The Saturday Evening Post, 26 October 1929, p.17.
2Einstein, A. Cosmic Religion: With Other Opinions and Aphorisms. Dover Publications, New York, 1931.
3Spiegel, A. "Old-Fashioned Play Builds Serious Skills." In Morning Edition. NPR, Washington, DC, 2008.
Bron: http://www.edutopia.org/blog/cultivating-imagination-ainissa-ramirez

Wanneer leren we dat kinderopvang er niet voor ouders is?


Het is slecht gesteld met de kinderopvang in Nederland. Er is te weinig aandacht voor het kind, watde ontwikkeling voor het brein sterk kan beïnvloeden. In plaats van het kind staan ouders, bedrijven en politiek op de eerste plaats. Hoe is het zover gekomen?

Klik hier om verder te lezen.

Bron: https://decorrespondent.nl/285/wanneer-leren-we-dat-kinderopvang-er-niet-voor-ouders-is/8200818285-b484f925